Träna Lacrosse hos StiL

Lacrosse

StiL Lacrosse är idag Sveriges nordligaste lacrosseklubb. Följ oss på Facebook för daglig info.

StiL Lacrosse

Vi består till mestadels av studenter och har ett dam- och ett herrlag. Vi var en av klubbarna under SM 2018 som bidrog med ett helt dam- och herrlag.

Lacrosse är en bollsport som spelas främst utomhus på gräsplan. Man skiljer mellan dam- och herrlacrosse då herrlacrosse är en full kontaktsport medan damlacrosse är mer fartfyllt och teknikinriktat.

Lacrosse är klassad som en av världens snabbaste bollsporter och under en match blir det ofta många mål.

En lacrosseplan påminner om en fotbollsplan, men både linjer och mål ser annorlunda ut.

Sporten går ut på att förflytta bollen med hjälp av en Lacrosseklubba snabbt över planen till anfallszon där anfallarna ska försöka finta försvaret och placera bollen i nätet bakom målvakten. 

Idag är lacrosse som störst i Nordamerika.

Främst i USA och Canada, men även Australien, Storbrittanien och Japan räknas som framstående lacrossenationer.

Det görs idag skillnad på herr- och damlacrosse.

Medan herrlacrosse spelas med fullkontakt och fullt skydd, läggs större fokus på teknik i damlacrosse, där man spelar med "grundare" klubbor, utan skydd och där kroppstacklingar är förbjudet.

I Luleå har dock ett flertal damer erfarenhet från att ha spelat med herrarna.

I Sverige växer mer och mer för varje år och initiativ har tagits för att öka medvetenheten om sporten och för att starta nya lag runt om i Sverige.

Med en ökning av 3 lag under säsongen 2013/2014 och två ligor som skapats kan sporten rankas som en av de snabbast växande sporterna i Sverige.

Det finns cirka 11 lag i Sverige från Höör i söder till Luleå (StiL) och Piteå (Patriots) i norr. 

Förutom under de årliga Svenska Mästerskapen och ligamöten möts de olika lagen över turneringar och träningsläger runt om i Sverige varje år.

Det svenska herrlandslaget är dock, trots Sveriges ringa storlek, väl ansett i Europa och tog under EM2012 en välförtjänt 3:e plats och hamnade på en 11:e plats i VM i Denver 2014.

År 2006 tog studenten Macrus Lind med sig sin utrustning upp till Luleå och startade tillsammans med sex andra laget Snowmen Lacrosse KFUM.

2008/2009 var ett bra år för Snowmen. Tre skottar var med och bidrog till en glad stämmning och även om de tränade sent och i olika hallar hade de grymt kul.


2009/2010 blev ett förlorat år för lacrossen i Luleå. Marcus Lind var utbytesstudent och Marcus Broberg, Emil, Ivan och Esa lyckades inte värva tillräckligt med nya medlemmar för att hålla igång träningar.

Under året var de fyra de enda medlemmarna i Snowmen.


Hösten 2010 såddes fröet till det som är StiL Lacrosse idag. Tre personer samlades i Ljusgården, dessa tre var trötta på att släpa klubbor, bollar och västar över hela tundran för att hitta en hall att spela i.

De vill spela i Porsöhallen och de bestämde sig för att bli en sektion under StiL.

En Hurtigglutt kom och massor av nya människor fick upp ögonen för sporten och ville prova på att spela själv. Dessa är och kommer alltid att minnas som de första i det nya laget.


Tre tuffa tjejer som spelat med killarna under StiL Lacrosses första år beslutade sig att hösten 2011 att starta ett damlag.

Ett damlag som efter bara ett år skickade iväg två av StiLs damer till EM 2013 och som ännu ett år senare skickade iväg hela sex spelare på VM i Kanada, sommaren 2013.

Här kan ni se en video om hur lacrosse ser ut

Samt lära er mer om bakgrunden till sporten.

Vill du börja spela Lacrosse?

All utrustning finns att låna

Allt fler blir medvetna om sporten och den växer sig allt större och större i Luleå. Laget har spelare på både dam och herrsidan som är representerade i landslaget. Efter årets Nolle-P gjorde laget en väldigt lyckad rekrytering som lett till att både dam och herr utökat antalet medlemmar avsevärt från föregående år.

INFORMATION

Träna Lacrosse
Du behöver inga särskilda förkunskaper inom lacrosse för att spela med oss. Det som är viktigt för oss är att du har en positiv inställning och är villig att kämpa med oss. Tillsammans lär vi dig grunderna när det gäller klubbhantering, teknik och taktik. Har man hållit på med någon sport tidigare brukar det gå lite snabbare att lära sig, men alla kan lära sig med lite övning.
HUGO PETTERSSON ORDFÖRANDE
Telefon: +46 70-6666345
EMMA FRANSSON UTVECKLINGSANSVARIG
Telefon: +46 72-588 59 82

Träningstider

Plats: Porsöhallen
Måndagar: 16:30-18:00
Torsdagar: 20:30-22:00
Onsdagar 16:15-17:30
Image link

DAMLAGET

MALIN JOSEFSSON

TAINA HELME

"SMILE, IT CONFUSES PEOPLE."-Taina

EMMA FRANSSON

"A YEAR FROM NOW YOU MAY WISH THAT YOU HAD STARTED TODAY." - Emma

FRIDA NYMAN

OLIVIA NILSSON

ANNELI JONSSON

"STRONG ALONE. UNSTOPPABLE TOGETHER."-Anneli

BEAM SILAWIANG

MADELEINE MUNTER

"ÄH, DET LÖSER SIG."-Madeleine

MATILDA VIKSTRÖM

Börja spela med oss

Om du vill prova på att spela lacrosse är du varmt välkommen att höra av dig till oss på kontaktuppgifterna ovan! Alla som kan vara med i våra lag är välkomna!

Du behöver inga särskilda förkunskaper inom lacrosse för att spela med oss. Det som är viktigt för oss är att du har en positiv inställning och är villig att kämpa med oss. Tillsammans lär vi dig grunderna när det gäller klubbhantering, teknik och taktik. Har man hållit på med någon sport tidigare brukar det gå lite snabbare att lära sig, men alla kan lära sig med lite övning.

Du behöver heller inte vara något fysmonster för att vara med hos oss. Alla är välkomna till oss och är med på sina villkor. Det viktiga för oss är som sagt att man kämpar och gör sitt yttersta. Vi har alla olika fysiska förutsättningar och det bästa med lacrosse är att man kan vara med oavsett hur man är byggd! En person som är liten och kvick kan bli en svårstoppad anfallare, en konditionsstark spelare behövs på mittfältet och stor och starka spelare brukar passa som tuffa försvarare. Den viktigaste faktorn för att bli duktig på lacrosse är klubbtekniken och här spelar din fysik mindre roll.

Vi har utrustning att låna ut för dig som vill komma och testa på lacrosse!

Vi har klubbor och all skyddsutrustning att låna ut(förutom tandskydd, ögonskydd (googles) för damspelare och suspensoar för herrspelare). Det du behöver ha med dig när du kommer och tränar med oss är skor som passar för underlaget och vanliga träningskläder som är anpassade efter vädret. Vi tränar oftast på konstgräs vilket innebär att dubbskor t.ex. fotbollsskor lämpar sig bra men andra typer av träningsskor som löparskor fungerar också. Så fort snön börjar falla tränar vi inne och då är det samma utrustning förutom att man ska ha skor som lämpar sig för inneträning.

Vi har ingen extra kostnad utom en eventuell medlemsavgift på 100 kr per termin när man har spelat mer än en termin. Denna varierar från år till år och bestäms varje år på stormötet vid höststarten.

Utöver detta är det vanligt att man som spelare vill investera in sin egen lacrossutrustning när man varit med ett tag. Kostnaden för detta varierar beroende på om man är herr- eller damspelare, vilken prisklass man köper, om det är nya saker eller om man hittar begagnat och så vidare.

Lacrossesäsongen pågår hela året med utomhusträningar mellan mars/april och oktober. Dessa äger rum på Porsö IP vid Luleå Tekniska Universitet. Hur ofta vi tränar varierar från år till år. Du kan se träningstiderna på fliken "Träningstider". 

Under perioden mitten av oktober till april/maj pågår försäsongen inomhus. Vi tränar numera i porsöskolans gymnastiksal men jobbar på en bättre lösning inför framtiden.

På träningarna tränar vi alltid på lacrossens grunder, vilket bland annat innefattar passningar, skott, finter och markbollar. Utöver detta har vi olika spelövningar och simulerar matchsituationer för att bli bättre i det taktiska spelet och matchspelet. Våra spelare har olika kunskapsnivå och erfarenhet men vår målsättning är att alla ska utmanas och utvecklas på träningen.

HERRLAGET

JOAKIM ROSENQVIST

"WINNING ISN'T EVERYTHING, BUT THE WILL TO WIN IS."-Joakim

DIYAR GHAZI

PHILIP JOHANSSON

RICKARD FORSBERG

SEBASTIAN BERG

JEREMY BROSTRÖM

"SER DU INTE ATT JOHAN HÅLLER PÅ MED SKULDERFLEXATÖREN!?"-Jeremy

JONATAN SKOTTE

ANDRÉ SELANDER

YOUNAS SLAOUI NYBERG

EMIL THYNI

FELIX KUPIER

HAMPUS GUNNARSSON

AXEL ANDRUP

"PÅSVINST!"-Alex